مقالات

مهندسی نقشه کشی

توتال استیشن

مهندسی نقشه کشی

مهندسی نقشه کشی به انگلیسی (engineering drawing) نوعی رسم فنی برای کشیدن نقشه های طرح و ساختار قطعات و سازه های مهندسی است. این نقشه های مهندسی تصویر پرسپکتیو های متفاوت و نماهای قطعه یا سازه را با ذکر ابعاد و نحوه ی سوار کردن قطعات مجزا نشان می دهند. این نقشه ها غالباً با رایانه و با روش طراحی به کمک رایانه (کَد) ترسیم می شوند.

مهندس نقشه کشی چه کار می کند؟

نقشه کش ها معمولاً برای جمع آوری و تأیید داده های مورد استفاده در ایجاد نقشه ها کار های میدانی زیر را انجام می دهند:

  • جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده های جغرافیایی، مانند تراکم جمعیت، ویژگی های جمعیتی، و الگوهای بارش سالانه.
  • بررسی و گرد آوری داده های بررسی های زمینی، گزارش ها، عکس های هوایی و تصاویر ماهواره ای برای تهیه نقشه های موضوعی.
  • تهیه نقشه های مهندسی نقشه کشی موضوعی به صورت دیجیتالی یا گرافیکی جهت استفاده اجتماعی، محیطی، سیاسی، تجاری، آموزشی و طراحی.
  • اصلاح نقشه ها و نمودارهای موجود را برای انجام اصلاحات، تنظیمات و به روز رسانی.

نقشه برداری چیست؟

اخیرا اهمیت نقشه و داشتن نقشه با جزئیات دقیق و بروز بر کسی پوشیده نیست. نقشه برداری یا علوم مرتبط با آن در واقع علم و روش های تعیین موقعیت نقاط روی زمین، فاصله و زاویه های بین آن ها می باشد. به عبارتی نقشه برداری روند تحلیل و ثبت اطلاعات کره زمین جهت کمک به ترسیم نقشه برای کاربری های متفاوت می باشد. از جمله کاربری های نقشه برداری می توان  در مقیاس بزرگ به زمینه های نظامی، دریایی، تعیین مرزها و غیره تا مقیاس های کوچک تر نظیر نقشه های شهری و روستایی، نقش های معابر، ثبت املاک و غیره اشاره کرد.

مهندسی نقشه کشی چیست

مهندسی نقشه کشی

تفاوت رشته های نقشه برداری و مهندسی نقشه کشی

بسیاری از افراد به اشتباه فکر می کنند که رشته های نقشه برداری و مهندسی نقشه کشی یکی باشند. اما در واقع این طور نیست. این دو رشته کاملا از هم جدا هستند. و در راستای یکدیگر صورت می گیرند. تفاوت نقشه برداری و مهندسی نقشه کشی در زمان انجام آن هاست. مهندس نقشه بردار در ابتدا در ملکی که قرار است ساخت و ساز صورت گیرد.

با استفاده از تجهیزات نقشه برداری اقدام به تهیه نقشه می نماید و حدود اربعه، مساحت و غیره را به صورت دقیق تعیین می نماید. نقشه تهیه شده را در اختیار مهندس معمار یا نقشه کش قرار می دهد. مهندس معماری بر اساس ابعاد و مشخصات مندرج در نقشه اقدام به طراحی و نقشه کشی می نماید. در واقع تفاوت بین نقشه برداری و نقشه کشی به این صورت است که در ابتدای کار باید نقشه مکانی که ملک در آن واقع شده به دست آید. سپس در گام بعدی نقشه کشی انجام شود.

نقشه کشی ساختمان

برای شروع یک پروژه ساختمانی در ابتدا نیاز به تهیه نقشه ساختمان است در واقع مهندسی نقشه کشی ساختمان مبنا و اساس هر پروژه ساختمانی خواهد بود. چرا که کار فرما پس از اتمام نقشه کشی خانه اقدام به  اخذ جواز، برآورد هزینه اجرا، مدت زمان انجام پروژه و عقد قرارداد با پیمان کاران ساختمان می نماید. مهندسی نقشه کشی ساختمان شامل رشته های مهندسی متفاوتی از قبیل مهندسی معماری (اساس و مبنای سایر نقشه های مهندسی است) محاسبات سازه، مهندسی برقی و مکانیکی است.

در ادامه باید گفت نقشه های ساختمانی در دو مرحله فاز یک و فاز دو طراحی و محاسبه می گردند. در نقشه فاز دو جزییات کامل طرح بررسی و ابعاد فنی و اجرایی یک پروژه مشخص می گردد. پس از نقشه کشی فاز دو پیمان کار می تواند برآورد دقیقی از نظر زمان و هزینه به کارفرما ارائه دهد.

مهندسی نقشه کشی چیست

مهندسی نقشه کشی

اهمیت نقشه کشی خانه

نقشه کشی ساختمان، سنگ بنای هر نوع ساخت و ساز اصولی است. همان خشتی که اگر کج نهاده شود بنای ما تا ثریا کج خواهد رفت. هیچ مهندسی بدون نقشه و طرح اولیه نمی‌تواند بنایی را به‌ صورت اصولی بسازد. از طرفی اخذ مجوزهای قانونی برای شروع کار، محاسبه و برآورد هزینه‌ های ساخت و امکان عقد قرارداد با پیمان کاران مربوطه نیز همگی در گرو تمام کردن و تحویل نقشه ساختمان هستند. مهندسی نقشه کشی نیز خود به وجود مهارت‌ هایی در رشته‌های مختلف از مهندسی معماری، سازه و برق نیاز دارد.

برای خواندن مطالبی در مورد تعمیرات و کالیبراسیون دوربین های نقشه کلیک نمایید.

پس از ساخت هر بنا نیز، نیاز به بازسازی در مراحل مختلف پیش می‌آید. در این شرایط دسترسی به نقشه‌های ساختمان کارآمد بوده و اطلاعات لازم و کافی را در اختیار گروه بازسازی قرار می‌دهد. نقشه کشی ساختمان در رشته‌ های مهندسی معماری، عمران، مهندسی برق و مکانیک کاربرد دارد که می‌توان به طراحی پلان معماری، محاسبات سازه، تاسیسات برق و تاسیسات مکانیک برای کاربری‌ هایی همچون طراحی آپارتمان، طراحی ویلا، طراحی فروشگاه و طراحی اداری اشاره کرد. به طور کلی نقشه های ساختمانی را می توان به ۳ دسته تقسیم نمود که در ادامه آنها را بیان می کنیم:

۱. نقشه های معماری:

پلان (plan)، از مهم ترین نقشه های معماری به شمار می آید. در نقشه ی پلان دید شخص از بالا به ساختمان است. وضعیت طبقه با یک برش افقی فرضی که در دو سوم ارتفاع از کف طبقه لحاظ می شود برای بیننده به نمایش گذاشته می شود. در این قسمت می توان وضعیت و ابعاد اتاق ها ، محل در و پنجره ها، راه پله و آسانسور را به خوبی نشان داد. برای اکثر ساختمان های چند طبقه پلان تیپ (Typical plan) تهیه می شود به این مفهوم که چند طبقه دارای پلان یکسانی می باشند. معمولا طراحی پلان با توجه به کاربری که برای ساختمان مشخص می شود فرق دارد.

برای مثال طراحی ویلا با طراحی یک آپارتمان مسکونی کاملا متفاوت است. برای ویلا، بیشتر فضاها بصورت باز و نیمه باز طراحی می شوند. از دیگر پلان های معماری می توان به مقطع (section) و نما (elevation) اشاره نمود. در نقشه ی مقطع دید از روبه رو و به صورت برش فرضی عمودی ساختمان است. مقطع برای نمایش بخش های حساس داخلی از جمله راه پله، رامپ، حمام، سرویس بهداشتی و آشپزخانه ترسیم می شود.

۲. نقشه های سازه ای (محاسباتی):

پس از ترسیم پلان معماری در فاز ۱، نوبت به تهیه پلان در فاز ۲ می رسد. در این پلان جزئیات ساخت و نحوه ی اجرای سازه برای مهندس های مهندسی نقشه کشی مشخص شده است. و نظارت های ساخت نیز بر اساس آن انجام می شود. نقشه هایی از قبیل نقشه های اسکلت ساختمان، پی و ستون ها، دیوارهای برشی و باربر و نقشه تیرریزی سقف از جمله ی مهم ترین نقشه های سازه ای می باشند.

۳. نقشه های تاسیساتی:

شامل دو نوع نقشه ی تاسیسات مکانیکی و تاسیسات برقی می باشد. در نقشه های تاسیسات مکانیکی کلیه ی نقشه های تهویه وهدایت آب و فاضلاب رسم که شامل لوله کشی آب سرد و گرم بهداشتی ، لوله کشی سیستم شوفاژ و تهویه مطبوع، شبکه آب باران و فاضلاب، کانال های تهویه یا کولر، لوله کشی موتور خانه می باشد. در نقشه های مهندسی نقشه کشی تاسیسات برقی نیز کلیه نقشه هایکلید وپریز، سیم کشی های روشنایی، تلفن، نقشه های سیستم سرمایش و اسپیلیت، سیستم های صوتی، جعبه برق، سوکت های برق، تلفن، آنتن، آیفون، اطفاء حریق، برق اضطراری و موتور خانه مشخص می شود.

مهندسی نقشه کشی چیست

مهندسی نقشه کشی

طراحی نمای ساختمان به صورت کلاسیک و مدرن

با توجه به این که نمای خارجی ساختمان، اولین ارتباط افراد با یک پروژه ساختمانی است، یک طراحی و اجرای جذاب و با کیفیت می تواند تاثیر زیادی در برداشت اشخاص از کیفیت و نحوه ساخت بنا داشته باشد و فروش مواد شیمیایی در اصفهان و اثری شاخص و به یاد ماندنی را در ذهن بیننده تداعی نماید. تعمیر پمپ آب در اصفهان سبک ها و متریال های متنوعی برای نماهای ساختمانی مورد استفاده قرار می گیرد. از جمله آجر، چوب‌های اشباع مانند ترموود، سنگ تراورتن، سنگ گرانیت، سنگ آنتیک، سنگ مرمریت، شیشه، ورق‌ های کامپوزیت آلومینیوم، سرامیک و …

برای خواندن مطالبی در مورد کالیبراسیون تراز لیزری کلیک نماید.

فواید مهندسی نقشه کشی برای طراح

یک طراح با دانش مهندسی نقشه کشی می تواند به حذف و اضافه کردن عناصر کاربردی گرایش مورد نظر (منظور رشته های مختلف) تحول را در طرح ایجاد کند. نقشه کش اشراف کامل را بر روی طراح اولیه ایجاد کرده است. و با دانستن خوانش درست نقشه شرکت عمل را برای طراح ایجاد و تمامی پیش زمینه هایی که یک طراح معماری یا معمار دارد را فراهم می سازد.

  • میسر کردن الگوها، طراح های از پیش فکر شده، خلق ایده، استفاده از المان ها و غیره در نقشه کش و نقشه خوانی
  • تعیین نقشه ایده و کشیدن نقشه کلی نیاز های مخاطب را اجرا و خواسته های آن
  • مشخص کردن جزئیات کامل و اتعاد فنی و احرایی یک پروژه مشخص
  • در نظر گرفتن کلیه ضوابط شهرداری، مقررات اصلی ساختمان، کارربری ملک و نیاز کارفرما
  • بیان مفهوم کلی طرح و انتقال مفهوم
بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *