مهندسی نقشه کشی
مهندسی نقشه کشی به انگلیسی (engineering drawing) نوعی رسم فنی برای کشیدن نقشه های طرح و ساختار قطعات و سازه های مهندسی است. این نقشه های مهندسی تصویر پرسپکتیو های متفاوت و نماهای قطعه یا سازه را با ذکر ابعاد و نحوه ی سوار کردن قطعات مجزا نشان می دهند. این نقشه ها غالباً با رایانه و با روش طراحی به کمک رایانه (کَد) ترسیم می شوند.
مهندس نقشه کشی چه کار می کند؟
نقشه کش ها معمولاً برای جمع آوری و تأیید داده های مورد استفاده در ایجاد نقشه ها کار های میدانی زیر را انجام می دهند:
- جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده های جغرافیایی، مانند تراکم جمعیت، ویژگی های جمعیتی، و الگوهای بارش سالانه.
- بررسی و گرد آوری داده های بررسی های زمینی، گزارش ها، عکس های هوایی و تصاویر ماهواره ای برای تهیه نقشه های موضوعی.
- تهیه نقشه های مهندسی نقشه کشی موضوعی به صورت دیجیتالی یا گرافیکی جهت استفاده اجتماعی، محیطی، سیاسی، تجاری، آموزشی و طراحی.
- اصلاح نقشه ها و نمودارهای موجود را برای انجام اصلاحات، تنظیمات و به روز رسانی.
نقشه برداری چیست؟
اخیرا اهمیت نقشه و داشتن نقشه با جزئیات دقیق و بروز بر کسی پوشیده نیست. نقشه برداری یا علوم مرتبط با آن در واقع علم و روش های تعیین موقعیت نقاط روی زمین، فاصله و زاویه های بین آن ها می باشد. به عبارتی نقشه برداری روند تحلیل و ثبت اطلاعات کره زمین جهت کمک به ترسیم نقشه برای کاربری های متفاوت می باشد. از جمله کاربری های نقشه برداری می توان در مقیاس بزرگ به زمینه های نظامی، دریایی، تعیین مرزها و غیره تا مقیاس های کوچک تر نظیر نقشه های شهری و روستایی، نقش های معابر، ثبت املاک و غیره اشاره کرد.
تفاوت رشته های نقشه برداری و مهندسی نقشه کشی
بسیاری از افراد به اشتباه فکر می کنند که رشته های نقشه برداری و مهندسی نقشه کشی یکی باشند. اما در واقع این طور نیست. این دو رشته کاملا از هم جدا هستند. و در راستای یکدیگر صورت می گیرند. تفاوت نقشه برداری و مهندسی نقشه کشی در زمان انجام آن هاست. مهندس نقشه بردار در ابتدا در ملکی که قرار است ساخت و ساز صورت گیرد.
با استفاده از تجهیزات نقشه برداری اقدام به تهیه نقشه می نماید و حدود اربعه، مساحت و غیره را به صورت دقیق تعیین می نماید. نقشه تهیه شده را در اختیار مهندس معمار یا نقشه کش قرار می دهد. مهندس معماری بر اساس ابعاد و مشخصات مندرج در نقشه اقدام به طراحی و نقشه کشی می نماید. در واقع تفاوت بین نقشه برداری و نقشه کشی به این صورت است که در ابتدای کار باید نقشه مکانی که ملک در آن واقع شده به دست آید. سپس در گام بعدی نقشه کشی انجام شود.
نقشه کشی ساختمان
برای شروع یک پروژه ساختمانی در ابتدا نیاز به تهیه نقشه ساختمان است در واقع مهندسی نقشه کشی ساختمان مبنا و اساس هر پروژه ساختمانی خواهد بود. چرا که کار فرما پس از اتمام نقشه کشی خانه اقدام به اخذ جواز، برآورد هزینه اجرا، مدت زمان انجام پروژه و عقد قرارداد با پیمان کاران ساختمان می نماید. مهندسی نقشه کشی ساختمان شامل رشته های مهندسی متفاوتی از قبیل مهندسی معماری (اساس و مبنای سایر نقشه های مهندسی است) محاسبات سازه، مهندسی برقی و مکانیکی است.
در ادامه باید گفت نقشه های ساختمانی در دو مرحله فاز یک و فاز دو طراحی و محاسبه می گردند. در نقشه فاز دو جزییات کامل طرح بررسی و ابعاد فنی و اجرایی یک پروژه مشخص می گردد. پس از نقشه کشی فاز دو پیمان کار می تواند برآورد دقیقی از نظر زمان و هزینه به کارفرما ارائه دهد.